tisdag 9 april 2013

Kom igen nu nye påve, upp till bevis


För det första blev jag liksom många andra "chockad" av beskedet att ett av Guds sändebud på jorden kan gå i pension/avsäga sig sitt uppdrag. När nu så ändå gjordes och den vita röken än en gång lämnat skorstenens mynning har jag en önskan som är större än andra när det gäller den katolska kyrkan:

Ta bort kravet på celibat och släpp in kvinnor i prästämbetet!

Självklart ska katolska kyrkan även kämpa mot aids, fattigdom, svält och klimatkatastrofer. Men det är inte lika "lätt" fixat (tyvärr) som att ändra på paragraferna kring det ovan sagda.


Under flertalet längre besök i en församling i Tyskland har jag mött enkla och öppna lösningar på t.ex. celibatfrågan. En kvinna levde helt enkelt i samma hus som prästen. Hon gjorde det under titeln: säderska/hushållerska. Dock. När kvinnan drabbades av sjukdom och inte kunde städa/hushålla anställdes inte någon annan kvinna utan prästen tog själv över dessa sysslor medan kvinnan fortsatte bo kvar, såklart.

En enkel lösning men onödig.

Det stora i att ha en vigning till präst är för mig inte att avstå från det "mänskliga" utan att leva i det "gudomliga och mänskliga" samtidigt. Det ger inspiration och ringar på vattnet

Inga kommentarer: