tisdag 16 augusti 2011

Högre kyrkotillhörighet i Karlskrona än media visar

Vår kanslichef uppmärksammade (sin vana trogen) att BLT hade lite sneda uppgifter häromdagen ang. Karlskronas kyrkotillhörighet. Såhär har han skrivit till reporten...som dock kan förlåtas. Det är inte många församlingar som har icke-territoriella församlingar "inom" sig.


När det gäller kyrkotillhörighetsberäkningar så har Karlskrona stadsförsamling en unik situation i landet, eftersom det finns en icke-territoriell församling (Amiralitetsförsamlingen), som har de flesta av sina medlemmar inom Stadsförsamlingens territorium. Jag begär inte att du skall känna till detta undantag i statistiken, men jag har gjort beräkningen nedan så kan du själv se att kyrkotillhörighetsgraden i BLT för Karlskrona stadsförsamlings område inte stämmer med verkligheten.

Jag körde igår fram följande siffror från Svenska kyrkans statistikdatabas för Karlskrona Stadsförsamling:

Invånare som inte tillhör Svenska kyrkan, 8 731

Medlemmar i Svenska Kyrkan, 14 337

Total folkmängd, 25 223

Orsaken till att du har en diff mellan invånare+tillhöriga och den totala folkmängden (14337+8731-25223) på 2 155 personer är att dessa tillhör den icke-territoriella församlingen, dvs Amiralitetsförsamlingen. Dessa personer är naturligtvis också tillhöriga Svenska kyrkan och skall läggas in i statistiken när man räknar ut kyrkotillhörigheten inom Karlskrona stadsförsamlings område.

Du får då en tillhörighet på 65,4% (istället för 56,8% som det står i artikeln). Tittar vi på din tillhörighetslista flyttas kyrkotillhörigheten upp till 1340:e plats (istället för 1 417). De flesta stadsförsamlingar ligger över 1200-strecket, eftersom tillhörigheten är lägre i städerna än på landsbygden (vilket du mycket riktigt påpekade i artikeln). Ett alternativt räknesätt hade varit att ta bort Amiralitetsförsamlingens kyrkotillhöriga från den totala folkmängden.

Nu har jag inte hela tidningsartikeln framför mig, men om jag minns rätt så fanns inte Aspö församling med i statistiken, vilket var synd eftersom Aspö har en mycket hög kyrkotillhörighet.


Inga kommentarer: