lördag 27 augusti 2011

Motion till kyrkomötet: Rätt till att välja präst

-Möjlighet att välja präst vid kyrkliga handlingar


Medlemmar i Svenska kyrkan betalar en medlemsavgift. För denna får man bl.a. präst etc. vid dop, vigsel, begravningar etc. Dock! Idag gäller det att det är församlingens (dvs. där man bor) präst som står till förfogande. Är det så att du har bott inne i staden och gift dig kanske döpt ditt första barn och sedan flyttar till hus utanför staden? Då har du med stor sannolikhet även flyttat utanför församlingens gränser och få ha en "ny" präst. Inget fel på den nya prästen men kanske vill ha samma till nästa barndop? Eller att en människa flyttat på äldre dar men vill bli begraven i ett annat område etc.


Många gånger har det skötts så att den som vill ha en annan präst än församlingens har fått betala detta själva. Fel fel fel fel. Medlemmen i centrum tycker jag. Inte kyrkans egna administrativa väggar. Därför tycker jag att det ska gå att välja präst vid kyrlig handling!

1 kommentar:

Calleponken sa...

Helt rätt, med största sannolikhet så har man byggt upp ett förtroende och en relation till den präst man har haft vid tidigare tillfälle och då faller det sig rätt naturligt att man vill använda samma präst igen.