torsdag 18 september 2008

Inge plast inge plan!

Miljöplan! Allt (företag, jobb, skolor etc) måste ha miljöprofilering idag...det tycker jag är jättebra inte minst för att vi har fått låna jorden och ska leva med den inte av den. DOCK! Kan jag tänka ibland var är min del i detta? Är det att byta ut mina bananinköp till kravbananer och de 10-15 liter mjölk jag missbrukar i veckan till ekologisk mjölk?

För att inte ständigt gå omkring med ett nypande dåligt miljösamvete har jag två principer:

1. NEJ TACK TILL PLASTPÅSAR!
När jag handlar något t.ex. en bok, tröja, filmer försöker alltid expediterna lägga ner min vara i en plastpåse! "Nej tack! Jag tar den utan så tänker vi lite på miljön" brukar jag säga. Oftast leder det till att andra i kön också säger nej tack...hoppas att det ska sprida sig. För det är fruktansvärt onödigt med så mycket påsar!

2. INRIKESFLYG ÄR LÄBBIGA
Jepp. Bosatt i Södra östra Sverige är det svårt att ta sig uppåt i landet på ett smidigt sätt. Därför kan det vara lockande att ta flyget. För att hålla i principer måste man ibland bryta dem för att se om de fortfarande är bärkraftiga. Igårkväll flög jag hem från Bromma...det var något av det otäckaste (förutom att bråka med chefen) jag gjort på länge! I en timme satt jag och ångrade att jag inte hade tagit tåget istället...även om det gjort att jag fått stanna över en natt och åkt tidigt på morgonen...inrikesflygen är miljöbovar...miljöbovar som dessutom är läbbiga!


I söndags då våra konfirmander fick sina biblar fick de också en liten "morot". Att den som sliter ut sin bibel får en ny i skinn av kyrkoherden....är det en positiv slit och släng kultur?:)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Miljöfråga, vi silar elefanterna men jagar mygg.

Det viktiga är att änra levnadsanor men det är det som är svårast. Visst många bäckar små... men jag tycker man direkt ska ge sig på åarna och där sviktar det, semesterresan till Tailand tycker jag är viktigare att avstå ifrån än att köra bilen till en miljöstation för att återvinna, eller ?

AnnA sa...

Finns olika miljöer att värna. Vi har en yttre och inre miljö. Våra levnadsvanor berör båda. Att åka till Thailand för att värna den inre är för mig idag förståeligt. På sikt tror jag vi behöver fundera hur miljövänligt det är... samtidigt får vi tänka hur vänligt det är att inte få den där resan...tror inte vi är bra för miljön när vi mår dåligt. ...men vem har sagt att vi måste resa långt bort för att värna vårt inre. Köra bilen till miljöstation är något som jag idag faktiskt gör...fast stationen ligger på vägen till jobbet eller hem till mina föräldrar och jag åker inte extra med soporna utan de får åka med när tillfälle ges.

Håller med dig om att vi borde ge oss på de stora bäckarna...inte minst i export/import industrin.