tisdag 23 september 2008

Typiskt Dag

Inte en typisk dag utan en typisk Dag som i namnet Dag! (förlåt Dag men det skulle likväl ha kunnat vara en typisk tisdag vilket det iof inte var...fast jo på några sätt var den som tisdagar brukar vara också...ja ni förstår).


På SKUN (Svenska Kyrkans Unga i Nättraby) ikväll hade vi M kväll (fyller år på torsdag vi firade med massvis av tårta) och Annas diskussionsbrunn. En nyhet på programmmet. I denna diskussionsbrunns början fick alla skriva ner sitt drömyrke på en lapp och sen skulle vi gissa vem som hade skrivit vilken lapp vilket var både lättare och svårare än vi trott.

På en lapp stod det Despot. Det var inget snack om vem som hade skrivit denna lapp...dock var det snack om vad Despot egentligen betyder. Vi hade rent ut sagt ingen aning. Varvid jag lovade att jag skulle reda ut detta.

Enligt wikipedia (vår allas kära vän) betyder Despot följande:

Upplyst despot, absolut härskare i en stat som använder sin makt för att genomdriva reformer i staten, där tidigare till exempel adeln eller kyrkan stått emot sådana moderniseringar. Vanligast förekommande på 1700-talet, då flera monarker influerades av upplysningen.

Exempel på kända despoter är Gustav den III...och kanske Dag om några år...om han får sitt drömyrke vill säga...vilket kanske också skulle vara typiskt Dag...

Tack för en underbar kväll mina vänner. Var lite spänd för hur diskussionsbrunnen skulle bli...ni gjorde den perfekt! En mycket härlig kväll.

Inga kommentarer: