lördag 1 september 2007

Medmänniskans söndag

Imorn är temat: Medmänniskan

Sitter och suger på medmänniska karamellen...är inte säker på vad den smakar. Vem vill inte vara en medmänniska? Men vem lägger ner sin själ i att vara det? Vem kan lägga ner sin själ i att vara det?

Finns det behov i vår vardag att vissa är anställda till att vara medmänniskor? Kan medmänniska vara ett jobb? Kyrkan anställer på ett sätt människor till att vara medmänniskor, En för mig klurig och lätt tanke på samma gång.

En av texterna till imorgon är: Öga för öga, Tand för tand...en av de texter som ställt till mycket hemskheter i religionens namn,...ironiskt nog med tanke på att det inte finns en "teologisk" tolkning som inte innebär ett fredsligt, nästan gullefjunaktigt svar på vad det innebär att leva efter orden.

Exempel på tolkning av Öga för öga, tand för tand (står t.ex. i Matt 5:38)

*Texten kommer från Gamla Testamentets (t.ex. 2Mos 21:24) och handlar om slavhandel. Om du skadar en människa ska du ersätta denna med det belopp som den förlorar i värde på slavmarknaden...dvs ett öga för ett öga, en tand för en tand, bränt för bränt, sår för sår etc.

slutsats: Det är inte okej att slå din nästa på käften så den också förlorar en tand!

I Matt 5:38 fortsätter texten med: Om någon slår dig på den högra kinden så vänd också den andra till!

Kanske den text som gjorts att vi kristna ses lite som några töntar, som aldrig skulle slå tillbaka!

...MEN NEJ! Aldrig i livet att kristna bara skulle fega ur en faight:)

Vända andra kinden till handlar om att "samla dlödande kål på fiendens huvud", för är det något som din ovän förväntar sig så är det att du ska slå tillbaka...och hur fräckt/coolt/oväntat är det inte då att inte slå tillbaka!
....det är dock inte en helt teologisk tolkning av texten, utan mer den sociala tolkningen att våga bryta våldscikeln.

En med teologisk tolkning är att ett slag på den "högra kinden" kan inte en högerhänt göra, dvs du blir slagen med ovansidan av handen=ett förnedrande slag! Uppmaningen att vända andra sidan till =Kom igen! Ska du slå mig så gör det iallefall som en jämlike!

hm....tänkte egentligen skriva att jag inte hade någon koll på morgondagens text eller predikan... nja...kanske har en liten tanke eller två...frågan är bara vart de kom ifrån:) (Jag säger som Månsson i spääxet: Den hjärnan skulle jag vilja se in i, då kanske jag förstår...typ:) )

Inga kommentarer: