måndag 25 augusti 2008

Inspirerande kyrkobesök del 2

Efter en introduktion i Landskrona kyrka tog vi färjan över sundet till Ven. En ö där Tycho Brahe var verksam under sin tid (andra hälften av 1500talet) innan han fick fly till Prag för de Svenska bönderna....eller om det var adelsmännen/kungen som inte tyckte om honom...ja något var det (förlåt alla Tycho älskare för att jag inte har full kunskap).

På Ven har det sedan länge funnits verksamhet för att påminna om Brahes historia bl.a. finns ju hans trädgård återskapad och hans instrumentsrum som är nedgrävda i marken för att skyddas från vinden.

Sen några år tillbaka finns här också en "nedlagd" kyrka mitt på ön! Denna kyrka som är en av två på ön användes inte längre och var i som så många andra äldre kyrkor behov av renovering. Klok som församlingen var ville de inte lägga alla pengar på byggnader och la istället ner verksamheten i den ena kyrkan!

Idag är den ett museum! Och allt i detta museum föredetta kyrka är gjort med det antikvariskas översyn och godkännande (dvs. allt detta kan göras med en äldre kyrka utan att antikvariska säger nej!!!....eller kan det månne vara så att när kyrkan söker anslag för att göra olika förändringar (t.ex. Tyska kyrkan här i Karlskrona) får vi nej medans staten får göra "lite" mer....eller...). Ser med intresse fram emot en debatt mellan det antikvariska-staten-sv kyrkan vad som ska hända med alla övertaliga kyrkor framöver!

Här är den nedlagda kyrkan numera museum:


Ser ni några bänkar? Noop...det gör att jag inte förstår varför inte Tyska kyrkan fick göra något åt sina bänkar? Jag hoppas att FISK:s motion kring vad som ska göras med kyrkor församlingar inte använder går igenom på höstens Kyrkomöte.
Motionen säger att församlingar ska kunna överlåta kyrkor till rikskyrkan som i sin tur kan välja att fortsätta driva kyrkan som kyrka (och hyra ut till t.ex. församlingen vid tillfälle etc.) eller att ge vidare kyrkan till staten som får välja att forsätta ha kyrkan som kulturarv eller...ja vad nu våra gamla kyrkor ska bli.
Jag är däremot helt på det klara med att Svenska kyrkan inte kan lägga mer resurser på byggnader som inte används! Dessa resurser ska läggas på det som "egentligen är" kyrkan, dvs människorna!!!

Inga kommentarer: