måndag 25 augusti 2008

Inspirerande kyrkobesök del 3

Innan vi lämnade Ven besökte vi även den gamla kyrkan där som fortfarande är i bruk och den har en helt vidunderlig utsikt! Kyrkan är även speciell då den saknar el/lampor utan tänds änsålänge upp med ljus...ännu en debatt med kyrkoantikvariska:)

Efter vårt besök på Ven åkte vi tillbaka till Landskrona och ännu en nedlagd kyrka. Kyrkan i Örja.

Denna kyrka har sedan den lades ner (togs ur bruk som kyrka) inte hittats någon lösning (mer än kallförvaring) för. Till skillnad mot kyrkan på Ven har Örja kyrka en kyrkogård runt sig vilket försvårar/ger andra utmaningar till nya användningsområden.

Såhär ser det ut i kyrkan idag:
Församlingen är mycket öppen för att t.ex. andra samfund skulle kunna ta över den. Problemet är dock att det behövs läggas flera miljoner på att reparera den...och det kostar ungefär en miljon att riva kyrkan...vilket gör att i dagsläget "rear" församlingen ut kyrkan till den som vill ha den plus en halv miljon kronor.

Det finns många aspekter att ta i akt med överflödiga kyrkor. Som i fallet Örja finns det en kyrkogård runtomkring. En gård där många har sina anhörigas gravar. Många har även minnen från kyrkan (bröllop, dop, konfirmation etc) som gör att en rivning är känsligt. Jag skulle se Örja kyrka som ett klassiskt exempel på kyrka som församlingen skulle ha möjlighet att ge till sv kyrkan på riksplanet som i sin tur får bestämma vad som ska ske med den.

Att göra en renovering för massvis av pengar för att få en kyrka som inte används som kyrka är vansinnigt! Dessa pengar måste församlingen (som jag tjatar om detta) få lägga på människor inte byggnader!

Inga kommentarer: