lördag 22 november 2008

Från Bistånd till Microlån! -Årets julklapp!!!

Var i Uppsala i torsdags. Ren tur att jag tog tjocka vinterjackan, mössa och vantar...det var svinkallt!

Vi hade en utbildningsdag med kyrkornas U-fond vars styrelse jag suttit med nu i lite drygt ett år (känner mig fortfarande som nykomling...vad ska då inte min dopbarn som ofta är runt 3-7 månader gamla känna sig:) ). En bra dag (förutom grymt tidigt morgon stod vid bussen 0500) då hela mikrofinanshuset träffades. I Mikrofinanshuset sitter förutom Kyrkornas U-fond även Jamii Bora, Nordic Micro Cap och Oikio Credit (kan vara någon mer...och då ber jag om förlåtelse).

Har en sak med mig som jag ska börja proklamera mer för (inte minst i kyrkovalet kanske). Det är att Bistånd i all ära men varför inte också sattsa på Mikrofinans!! Mikrofinans kan visa upp reslutat på restultat t.ex. där hela byar vuxit fram av bybornas egna krafter. Marknader, hållbar marknadsekonomi där mäniskor har en chans att använda sin kreativitet etc.

Mikrofinans går till så att personer som inte kan få lån av vanliga banker (som kräver garantier, att människor redan är på fötter) får lån utan att banken ges någon garanti. För dessa pengar kan personen i fråga öppna en butik etc. och börja spara lite i sänder och betala tillbaka lånet samtidigt som det bygger upp en egen kassa. Jättebra!
Ett ypperligt exempel är den föredetta gängledaren som en dag sa till sig själv "nu får det vara nog på konflikter" och gick och tog ett mikrolån och som idag har en affär och som hjälper andra att ta steget.

Kyrkornas U-fond vänder sig till församlingar i kyrkor som är anslutna direkt eller indirekt till Sveriges Kristna råd och erbjuder dem att placera pengar. Istället för att församlingar sparar i "vanliga" banker med en (ibland) högre ränta erbjuder Kyrkonas U-fond 2% ränta och investerar delar av pengarna i Oikio Credit som sköter microfinansutlåningen etc.

Som privatpersoner kan vi inte ta vägen till Kyrkornas U-fond (eftersom vi inte är en församling etc) utan får vända oss till Jamii Bora! I Jamii Bora kan vi antingen välja att göra en engångsinsättning på 3000 (eller mer) eller göra månadsinsättningar på t.ex. 300 kr/mån och på det sättet spara våra pengar medans de används till något mycket bättre än att ligga på en bank och skräpa (eller för den delen bli misskötta) utan hjälpa till att utrota fattigdomen!

I min dröm är årets julklapp att bli microlånsfinansiör!!! ( Är lite osäker på ordet microlånsfinansiör...heter det så?)

Hemsida till Jamii Bora (att sprida till alla som kan ha någon krona att spara varje månad!)

http://www.jamiibora.se/

Läs under fliken: "Bli medlem"

Inga kommentarer: